• De Voormalige
    SYNAGOGE
    in Dalfsen
    Welkom
  • over de joodse gemeenschap in Dalfsen
  • over de mogelijkheden die wij bieden

Toen en Nu

vm Synagoge in Dalfsen

Eén van kleinste synagogen in Nederland staat in Dalfsen. De gebedsruimte beslaat 35 van de in totaal 50 m2. De sjoel is gewijd in 1866 en in gebruik geweest bij de joodse gemeente tot 1927. Hoewel al vanaf 1729 joden in Dalfsen woonden, is de gemeente altijd klein gebleven. Op het hoogtepunt woonden er vijf families met in totaal 34 personen. In 1927 was dit al zo afgenomen dat er geen eredienst meer in de synagoge gehouden kon worden. In 1937 is de joodse gemeente ontbonden. Een jaar later is de synagoge verkocht voor 560 gulden. Het gebouw is daarna voor allerlei doelen gebruikt, maar raakte in de loop van de tijd flink in verval. Een aantal Dalfsenaren richtte in 1983 een stichting op en kregen het geld bij elkaar om de voormalige synagoge te herstellen. In april 1984 opende Esje Blog-Steren, nazaat van een Dalfser joodse familie, de gerestaureerde synagoge. Sindsdien wordt het gebruikt als een klein cultureel centrum. Hierdoor behoudt de voormalige synagoge een plek binnen de Dalfser gemeenschap.

EXPOSITIE:
Karin Gerfen - ‘Toe Bisjwat’


Onder de titel ‘Toe Bisjwat’ maakt de kunstenaar Karin Gerfen een ruimtelijke installatie met draden in de vm. Synagoge aan de Julianastraat 18 in Dalfsen. Beeldend kunstenaar Karin Gerfen uit Kampen duikt in de geschiedenis van de Joodse cultuur en daarbij de rol van de natuur. Toe Bisjwat - het nieuwjaarsfeest der bomen - is een Joods natuurfeest. Het ontluiken van het groen staat hierbij centraal.De expositie is open op zondag 23 april, vrijdag 28 april, zaterdag 29 april, zondag 30 april, vrijdag 5 mei van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Zaterdag 6 mei en zondag 7 mei, tijdens het kunstweekend “Kunst om Dalfsen”, is de expositie open van 10.00 tot 17.00 uur.

Verhuur vm Synagoge

Het gebouwtje wordt gebruikt voor kleinschalige culturele activiteiten. De goede akoestiek maakt de ruimte aantrekkelijk voor bijeenkomsten, vergaderingen, zang en (piano)muziek. Het is dan ook de oefenruimte voor enkele zanggroepen en voor muzieklessen. Tijdens de schoolvakanties kunnen tentoonstellingen worden gehouden. De voormalige synagoge beschikt over een kleine keuken en kan per dagdeel (ochtend, middag, avond) worden gehuurd. Tegenover in de Julianastraat bevindt zich een ruime parkeergelegenheid. Voor meer inlichtingen of reserveringen mailt u naar synagoge.dalfsen@outlook.com of bel: 06 40 58 27 10.


Historie in het kort

  • 1865

De voormalige synagoge wordt door vrijwilligers gerund. Het bestuur wordt geholpen door een groot aantal andere vrijwilligers. Zij zorgen voor de verhuur, het schoonmaken, kleine onderhoudswerkzaamheden, inrichting tentoonstellingen en publicatieborden. Tijdens tentoonstellingen fungeren zij als suppoost. Hebt u belangstelling om actief te zijn voor onze stichting? Neem dan contact op!